IMG_3969

Duurzame koffieteelt: de 7 pijlers van PAC SA

Milieubewuste keuzes zijn voor PAC SA (coöperatie van boeren die staat voor gemeenschappelijke actie) erg belangrijk. Wanneer het verbouwen van hun gewassen in gevaar komt, dan komt hun hele toekomst gevaar. Het behoud van goede en gezonde grond is dan ook essentieel voor de coöperatie en de aangesloten boeren.

Gezamenlijke oplossingen

Bij PAC SA staat het generatie-denken centraal. Daarom is het belangrijk dat koffieboeren hun land kunnen behouden en hiermee genoeg opbrengsten genereren om hun gezin te onderhouden.

Het voordeel van aangesloten zijn bij een coöperatie, is dat zij veel onderzoek doen naar het optimale gebruik van de grond. Daarbij helpen zij bij het faciliteren van oplossingen. PAC SA heeft op het gebied van duurzaam verbouwen 7 peilers opgesteld die we hier kort toelichten.

1. Het planten van schaduwkoffie

Met 'schaduwkoffie' adviseert PAC SA de koffieboeren om meer koffieplanten te verbouwen in schaduw van de bomen die al aanwezig zijn op hun grondgebied. Dit gaat bodemerosie tegen, houdt koolstof vast, wekt zuurstof op én legt de basis voor een meer veerkrachtige koffieteelt. Een oplossing die ook milieuorganisaties vaak gebruiken ter bescherming van bossen.

2. GEBRUIK VAN zo min mogelijk BESTRIJDINGSMIDDELEN

Het IPM (Integrated Pest Management) is een eigen systeem van PAC SA voor vroegtijdige signalering van plagen. Dit begint met plant- en plaagobservaties. Is er een plaag gesignaleerd, dan wordt op basis hiervan een oplossing bedacht en uitgevoerd. Voorbeelden van oplossingen zijn: andere gewasvoeding, schaduwregelingen, onkruidbeheer, het plaatsen van vallen, plantagerenovatie of een gecontroleerde toediening van chemische middelen. Door tijdige signalering kunnen, met behulp van natuurlijke mechanismen, veel problemen worden verholpen.

Voorbeeld van een honingwaterput van APAC

3. Afvalwaterbeheer

Tachtig procent van de koffiebes is uiteindelijk een afvalproduct. Dit bestaat, samen met het water waarin het wordt gewassen, uit pulp van de bes. Het water wordt ook wel 'honingwater' genoemd. Dat klinkt mooi maar is verontreinigend voor waterbronnen en flora en fauna. Om die reden heeft PAC SA samen met de boeren inmiddels de bouw van 226 honingwaterfilters gerealiseerd. Een geavanceerd systeem waarbij een coöperatie als PAC SA ontzettende belangrijk is voor de boeren. Onderzoek en uitwerking van dit soort ideeën is voor de individuele boeren niet haalbaar.

4. BODEMBEHEER

Het is voor iedereen van belang dat de grond vruchtbaar en gezond blijft. Daarom doet PAC SA er ook alles aan om vruchtbare bodem te beschermen. Ze observeren en beheren de waterstromen in de buurt van de plantages, bouwen (indien nodig) keringen aan de oevers, plaatsen windschermen in de akkers en planten bomen in beschermde natuurgebieden. Ook worden er specifiek trainingen gegeven, over o.a. het verbouwen van koffie op hellingen, die direct in de praktijk toepasbaar zijn.

Milieubeheer is een essentieel onderdeel om in de toekomst koffie te blijven verbouwen. Door de klimaatveranderingen moeten we extra goed voor onze grond zorgen.

5. Productie-diversiteit

PAC SA stimuleert boeren om naast de koffie ook andere gewassen te verbouwen. Dit is lucratief, want naast dat zij de opbrengsten hiervan, zijn ze ook in staat meer zelfvoorzienend te leven. Om het resultaat te garanderen van deze producten wordt de aanleg van bio- intensieve moestuinen gepromoot. Omdat het vaak nieuwe materie is, krijgen de boeren advies in de opbouw van een moestuin, de keuze in gewassen en de manieren van bemesten.

6. GAP-programma

Het GAP (Good Agricultural Practices) is een programma dat PAC SA ontwikkeld heeft om de kwaliteit van trainingen en onderwijs te borgen. Opgedane kennis wordt doorgegeven aan de boeren die aangesloten zijn bij de coöperatie. Wat daarbij nog een belangrijk ongenoemd punt is, is de hulp bij de ontwikkeling van droogtunnels. Deze droogtunnels zijn gemaakt voor het drogen van de geplukte koffiebonen. De boer moet de koffiebonen goed droog aanbieden, zodat deze niet gaan schimmelen. Omdat zij afhankelijk zijn van het weer, bieden droogtunnels meer vrijheid en zekerheid voor de boeren.

7. Milieubeheer en trainingen

Milieubeheer is een van de belangrijkste peilers van de coöperatie. Zonder milieubeheer wordt het ontzettend moeilijk om in de toekomst koffie te blijven verbouwen en de boeren hierin een toekomst te blijven bieden. De meeste boeren zijn ondernemend, maar ongeschoold en houden milieuontwikkelingen zelf niet bij. Daarom is het belangrijk dat er vanuit de coöperatie zelf veel educatie beschikbaar is over onderwerpen die binnen milieubeheer vallen. Door middel van trainingen, workshops, campagnes en visuals maken ze de boeren bewust van klimaatveranderingen en mogelijke milieuproblemen. Daarbij bieden ze passende oplossingen voor deze problemen. Alles voor een duurzame toekomst van de koffieteelt. Met de keuze van een van de koffiemelanges van PAC SA maak je als drinker een groot verschil in de stabiliteit en toekomst van deze boeren. Hoe meer wij van deze koffie drinken, des te groter de impact van PAC SA. Uiteindelijk bepaalt de koffiekeuze die wij als consument en bedrijf maken, de toekomst voor de koffieboeren.

Direct naar het assortiment

Benieuwd welke koffies we aanbieden met de bonen van PAC SA? We hebben ze speciaal op een rijtje gezet.

Ons assortiment

Onze koffie ook voor thuis

Niet alleen voor op de zaak, maar ook voor thuis hebben we een prachtig assortiment van PAC SA-koffies. Bekijk het snel!

Cafe con Historia

blogs

Misschien ook interessant

Rectangle 260

Duurzaamheid

DAAROM WERKEN WIJ SAMEN MET APAC: DE COÖPERATIE MET IMPACT

DSC00402-Edit

Duurzaamheid, Samenwerkingen

Reynaldo vertelt over APAC

Kaars Koffie Kruidnoten

Duurzaamheid, Samenwerkingen

Het belang van MVO: 't Lichtpunt Midden Holland