Kaars Koffie freshbrew

Verpakkingen

De afgelopen jaren hebben we op het gebied van duurzaamheid grote stappen gezet. Naast de nieuwe, duurzame theelijn, zijn ook alle koffie, choco en toppingverpakkingen in een verbeterd jasje gestoken. Dit houdt in dat deze verpakkingen aluminiumvrij zijn en er zoveel mogelijk één materiaal wordt gebruikt. Zo wordt de mogelijkheid tot recycling van deze materialen bevorderd.

De ontwikkelingen binnen het verduurzamen van verpakkingen als de manieren van afvalverwerking volgen elkaar snel op. Bij het maken van de keuze voor een nieuwe verpakking is het daarom belangrijk om het hele afvalproces in gedachten te houden. Van het produceren en het kwaliteitsbehoud van de producten, tot de manier van het inzamelen en de afvalverwerking. Ieder product heeft zijn eigen eisen qua verpakking.

Vriesdroogkoffie

We hebben hier als eerste in de markt gekozen voor een monoverpakking. Dit betekent dat de verpakking van deze koffie bestaat uit één materiaal: plastic. Ondanks de slechte naam van plastic, heeft dit veel voordelen. Traditioneel werden verpakkingen gemaakt van meerdere materialen. Zo moest er voor de houdbaarheid van voedselproducten aluminium op een plastic laag aangebracht worden in de verpakking. De combinatie zorgt ervoor dat deze verpakking bij het restafval belandt. Door de keuze te maken voor een monoverpakking, één soort plastic, mag deze zak nu ingezameld worden bij het PMD. Hierdoor ontvang je koffie in een verpakking die goed gerecycled kan worden en beperken we samen met jullie de restafvalstroom.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Commodo imperdiet eget pellentesque varius quisque. Adipiscing sed fermentum consectetur eros netus erat nullam eget. Aliquet mattis vitae”

Paul Kaars

Oprichter Kaars Koffie

Bonen- en filterkoffie

Koffiebonen worden op een andere manier verpakt dan vriesdroogkoffie. Dit komt omdat er meer variabelen in het proces zitten. Na het branden worden de bonen zo snel mogelijk verpakt om de versheid te behouden. Hierdoor komen er gassen in de verpakking die er uiteindelijk weer uit moeten. Het ventiel in de verpakking zorgt hiervoor. Gassen kunnen eruit, maar er kan geen lucht meer in. Op deze manier blijft de smaak en de kwaliteit van de koffie geborgd. Het is nog niet mogelijk om zowel het ventiel als de verpakking voor 100% in een monomateriaal te produceren.

Waar hebben we dan wel voor gekozen? De koffiebonen - en filterkoffieverpakking is een combinatie van 80% bio-based plastic en EVOH. Daarom mag deze verpakking alsnog bij het PMD gesorteerd worden en komt dit ook in aanmerking voor recycling.

Bonenkoffie wordt op een andere manier verpakt dan vriesdroogkoffie

De toekomstige uitdagingen

Als we het hebben over de duurzame keuzes van de toekomst dan zijn ‘disposables’ en ‘het afvalbeheer’ de onderwerpen die onze aandacht vragen. Over niet al te lange tijd moet hier een goede oplossing voor komen. Helaas lijkt er op dit moment nog geen perfecte, plasticloze en betaalbare koffiebeker als goede vervanger te zijn gevonden. Maar we blijven hierin zoeken naar wat voor de klant de beste oplossing zal zijn.

Het maken van duurzamere keuzes is een proces wat niet meer ophoudt. We kunnen niet alles tegelijk, maar stapje voor stapje zullen we Kaars Koffie blijven verduurzamen.

Blogs

Misschien ook interessant?

DSC00491

Aanbod

Hoe kies je de beste koffie voor jullie organisatie?

Rectangle 260

Duurzaamheid

DAAROM WERKEN WIJ SAMEN MET APAC: DE COÖPERATIE MET IMPACT

Rectangle 262

Duurzaamheid

Met onze service zit je nooit meer zonder koffie

Alle blogs