Klantenservice

De voordelen van APAC op een rijtje

Regelrecht betrokken

Bij Kaars Koffie werken wij veel samen met APAC. Maar welk verschil maakt dit nu voor de koffieboeren in Nicaragua?

APAC is een afkorting voor Asociación Pueblos en Acción Comunitaria. Vrij vertaald: een coöperatie van boeren die staat voor gemeenschappelijke actie. Zij zijn een non-profit organisatie waarbij het gezin centraal staat. Het concrete doel: de (vooral kleinere) boeren laten meedraaien in de economie, ze daarmee uit de armoedegrens halen en een beter toekomstperspectief geven. Op die manier kunnen deze boeren hun eigen land goed blijven benutten en leren zij hoe ze slimmer kunnen verbouwen. Veel kleine boeren zoeken beter betaalde banen ver van huis. Met de hulp van APAC kunnen zij hun eigen land ontwikkelen en meer inkomsten genereren. De coöperatie gaat voor de lange termijn een relatie aan met de koffieboeren. Zij moeten er dus wel toekomstperspectief in zien. Hieronder leggen we in het kort uit wat de voordelen kunnen zijn voor een koffieboer die bij APAC aangesloten is.

1. Technische support

De boeren krijgen tips over hoe je de grond het beste kunt bewerken, hoe je de planten het beste kunt verzorgen. Maar ook over bemesting, herbeplanting, schaduw/zon verhoudingen, enz. Alles om de kwaliteit van de koffie te verbeteren want daarmee gaat ook de opbrengst omhoog.

 

2. Ondersteuning in administratie

De meeste koffieplantages gaan van vader op zoon. De boeren gaan na de lagere school (of zonder scholing) al aan het werk. Hierdoor is lezen en schrijven voor sommige boeren een issue. APAC helpt hen hierbij. Daarnaast krijgen ze hulp bij het behalen van certificeringen en audits, die erg belangrijk zijn voor de toekomst van deze koffieboeren.

Voor APAC is het belangrijk dat het gezin bij elkaar blijft.

3. Hulp bij financiën en ontwikkeling

Een heel belangrijk punt is de hulp op het financiële gedeelte. In Nicaragua is een lange termijn financiering erg moeilijk te verkrijgen. Rentes van 25% zijn normaal, waardoor voor kleine boeren investeringen vrijwel onmogelijk worden gemaakt. APAC biedt zogenaamde ‘ketenfinancieringen’ aan tegen een goed rentetarief en met de garantie dat de ondernemer het ook weer terug kan betalen. Zo kunnen zij hun land blijven ontwikkelen en doorgroeien.

‘APAC medewerkers aan het woord’

Betere kwaliteit koffie

Wanneer de boeren hun koffie bij APAC inleveren, wordt de hoeveelheid niet alleen gewogen maar wordt ook de kwaliteit van de boon goed bekeken. Uit een zak van 70 kg wordt een sample van 100 gram genomen. De minder goede bonen worden eruit gehaald en gewogen. Dit kan een verkeerde kleur zijn, of een verkeerde schaaf die zij gebruikt hebben bijvoorbeeld. Deze bonen worden in gewicht van de 100 gram afgehaald en dit geeft ze een kwaliteitsscore. Deze verbeterpunten krijgen zij op papier weer mee, zodat zij hier mee aan de slag kunnen. Dit betekent dus ook dat de kwaliteit van de bonen bij APAC zeer goed is.

Kaars Koffie koopt de koffie regelrecht bij APAC in. Zo blijft het geld waar het zou moeten blijven, namelijk bij de boeren. Daarnaast wordt er bovenop de fairtrade inkoopprijs een extra marge gegeven, zodat de boer zijn familie beter kan onderhouden en de koffietraditie voort kan zetten. Voor ons als koffiebedrijf is het belangrijk dat deze families hun tradities voort blijven zetten en daar mogen we dan ook wel wat voor over hebben. Zij een toekomst, wij een toekomst. Met elkaar kunnen we het verschil maken. Regelrecht betrokken noemen we dat.