Klantenservice

A funfilled childhood

Bezoek aan Stichting Tjeko

 

Op het moment dat de jongere kinderen aankwamen op de Funfair, een pop-up pretpark, begonnen ze gelijk te dansen op de muziek. De oudere kinderen waren  juist overrompeld, want zoiets hadden ze nog nooit gezien.

Afgelopen jaar hebben Paul en Jojanneke Kaars een bezoek mogen brengen aan een mooi project in Uganda dat door Kaars Koffie wordt gesteund. Ferdi, oprichter van stichting Tjeko, en Jojanneke blikken hierop terug.

Over Stichting Tjeko

Stichting Tjeko organiseert regelmatig Funfairs in Uganda en nodigt daarvoor scholen uit. Ferdi van den Bergh, bedenker van Tjeko, vertelt: “De eerste keer kwamen de kinderen netjes in een rij, met in hun handen een schrift en een pennendoosje. De school en de kinderen hadden zich namelijk geen enkele voorstelling kunnen maken van dit uitstapje. Maar aan het einde van de dag gingen alle kinderen dansend van plezier naar huis!”

 

Alles over Tjeko

Ferdi en zijn vrouw Tatiana hebben sinds 2008 de wens om de kinderen van Uganda te laten spelen. “We hebben er zelf een tijdje gewoond en we merkten dat we voor onze dochter nergens een speelplek konden vinden. Toen beseften we dat de Ugandese kinderen dat dus helemaal niet hadden. Tot hun zesde jaar spelen de kinderen wel, maar het wordt gezien als tijdverdrijf en niet als een mogelijkheid om iets te leren. Vanaf het moment dat de kinderen naar school gaan is het spelen voorbij. En thuis moeten ze hun ouders helpen.”

Voor Jojanneke een herkenbaar beeld: “Tijdens mijn onderwijsopleiding heb ik stage gelopen in Zuid-Afrika. Daar zag ik dat de kinderen niet aangemoedigd werden om te spelen. Integendeel, de juffen raakten geïrriteerd als de kinderen vies werden. Het was duidelijk dat de kennis ontbrak dat spelen goed is voor de ontwikkeling van je hersenen. Niet zo gek natuurlijk, zelf hebben ze als kind ook nooit kunnen spelen. 

“Every child should have a childhood”

Een zelfvoorzienend toekomstbeeld

Tjeko creëert niet alleen kansen voor kinderen om te spelen maar wil ook een duurzame verandering teweeg brengen door de jongeren erbij te betrekken. Ferdi: “We leiden hen op om als een team spellen te verhuren en speelplekken en funfairs in te richten waarvoor kinderen een toegangsprijs betalen. Op die manier willen we ervoor zorgen dat deze teams uiteindelijk zelf voorzien in hun inkomsten en niet meer afhankelijk zijn van giften. 

Kaars Koffie heeft onlangs besloten om het werk van Tjeko de komende drie jaar te blijven steunen. Jojanneke: “Om een toekomst op te kunnen bouwen heb je zekerheid nodig, ook financieel. Op die manier staat Kaars Koffie ook in de bedrijfsvoering. Dat zit in ons hart. Net zoals we ons  voor lange tijd verbinden aan de boeren in onze koffieprojecten en op de theeplantages. Dat geeft mensen vertrouwen. We hebben tijdens ons bezoek gezien dat Tjeko zo’n mooi team bij elkaar heeft gebracht. Die jongeren verdienen echt onze steun.”

Tjeko Facts:       

Sinds:  2011
Locatie:  Uganda, Afrika
Visie:  “Giving every child a fun-filled childhood through social-profit business.
Sociaal doel: Scholen en gemeenschappen die hiervoor geen middelen hebben kosteloos helpen.

 

Ga naar de website van Tjeko
Lees het hele artikel in ons nieuwe magazine!

Bekijk ook