Klantenservice

Je zou nu maar een koffieboer zijn

Corona in Nicaragua

Welke crisis?

We houden bij Kaars Koffie niet alleen de ontwikkelingen in ons land nauwlettend in de gaten, maar vinden het ook spannend hoe het met onze koffieboeren in Nicaragua gaat. Er is geen land wat kan ontkomen aan een pandemie van deze grootte. En waar wij in een land wonen met goede voorlichting en voorzieningen, is dat in Nicaragua wel anders.

De huidige situatie is erg onzeker. Als je de cijfers bekijkt zouden er in Nicaragua ontzettend weinig besmettingen zijn. Grote evenementen worden nog steeds georganiseerd.

Dan maar zelf

Daarentegen zijn er gelukkig wel een aantal op zichzelf staande organisaties en bedrijven die zich bezighouden met deze Coronacrisis en zich zorgen maken over de situatie. Pogingen om hier actie op te ondernemen en zelfs pogingen van de katholieke kerk lijken vooralsnog te worden geblokkeerd.

Alles komt dus aan op het handelen van bedrijven en organisaties zelf. PAC levert een heel groot deel van onze koffie. Zij zijn een coöperatie die de koffieproducenten en koffieverbouwers helpt te ondernemen en zij zijn zich ook bewust van het probleem wat zich nu voordoet. Hier wordt het advies van de WHO zeer serieus genomen en het belang van hygiëne en ‘social distancing’ wordt aan de koffieboeren duidelijk gemaakt.

Veel hulp geven zij nu ook via Skype en online calls en ze proberen te vermijden dat er grote groepen koffieboeren tegelijk naar hun toekomen.

De gemoedstoestand van de boeren

De koffieboeren zelf zijn wel wat onrustig en merken dat de koffiemarkt erg verandert. Vooral boeren die zonder de hulp van PAC hun koffie verbouwen zijn ontzettend afhankelijk van de koffieprijzen en de beursgang.

Sterker nog, de afgelopen twee jaar heeft het land te maken gehad met een recessie die net weer een beetje leek aan te trekken. Dat maakt het voortbestaan voor een koffieverbouwer erg onzeker. Een ‘plan voor overleven’ is er niet wanneer dit ineens weer in elkaar zakt.

"Vooral nu is het van essentieel belang dat wij de koffie blijven kopen"

Koffie blijven inkopen

PAC heeft gelukkig een eigen standaard. Boeren krijgen een premie wanneer ze een goede kwaliteit koffie afleveren. Ook is er een fonds om de boeren te ondersteunen, hun land kwalitatief beter te krijgen en krijgen ze ondersteuning in alles wat met het verbouwen van koffie te maken heeft. De boeren leunen op een coöperatie als PAC. Zonder deze hulp is de kans groot dat zij weer onder de armoedegrens komen te leven. PAC kijkt naar de toekomst en probeert te anticiperen op alles wat er nu gebeurt . Zij doen er alles aan om de koffieboeren overeind te houden.

Maar als de koffie niet gekocht wordt, is het zelfs voor een coöperatie als PAC moeilijk om door te gaan. Voor ons als koffieverkoper is het dus van belang dat wij de koffie blijven kopen en vooral nu! Zij zijn nog steeds afhankelijk van hun afnemers en wij kunnen bouwen op een goede en verantwoorde koffie.

Bekijk ook