Klantenservice

Het alternatief op de kartonnen bekers

Per 1 januari 2024 verandert de wetgeving rondom het gebruik van wegwerpbekers. Want elke dag gooien we in Nederland zo’n 19 miljoen bekertjes en bakjes na eenmalig gebruik weg. Een deel hiervan wordt zwerfafval. Dit willen we graag voorkomen.

 

Wat is de huidige stand van zaken?

Vanaf 1 januari 2024 is het voor ondernemers verboden om wegwerpbekers en -bakjes met plastic aan te bieden voor consumptie ter plaatse, tenzij ze hoogwaardig recyclebare alternatieven gebruiken die voldoen aan inzamelingsdoelstellingen. De Tweede Kamer heeft moties aangenomen voor deze regels. Het definitieve besluit wordt overgelaten aan de opvolger van de staatssecretaris. Tot die tijd wordt handhaving deels tijdelijk opgeschort. Op een later moment wordt de regelgeving geëvalueerd, waarbij ervaringen en aandachtspunten worden meegenomen. Europese regelgeving verplicht lidstaten om minder wegwerpplastic te gebruiken. Nederland streeft naar een vermindering van 40% plastic in 2026. Het naleven van deze regels is cruciaal om dit doel te bereiken.

De nieuwe regels gaan dus wel in per 1 januari 2024. Echter zal er geen handhaving zijn op deze regels.

De veranderende wetgeving heeft ervoor gezorgd dat Kaars Koffie middels een projectgroep alternatieven heeft onderzocht en zorgvuldig getest. Verschillende opties herbruikbare bekers zijn getest op:

 • Zichtbaarheid door de bekersensor in de automaat
 • Temperatuur behoud
 • Kwaliteitsbehoud
 • Volume / inhoud beker
 • Vaatwasbestendigheid
 • Mogelijkheid om de beker ook in de automaat (achter de deur) te blijven gebruiken
 • Geen geur
 • Geen lippenstift
 • Geen smaak

Kaars Koffie bekers
Op basis van de testresultaten heeft Kaars Koffie herbruikbare oplossingen, toegevoegd aan haar standaard assortiment, wanneer je een van deze bekers kiest ben je verzekerd van een optimale kop koffie of thee.

Proces keuze beker
Hoe kom je tot een oplossing en weet je welke beker het beste past bij jullie bedrijf/organisatie?

Beslisboom afwaskeuze
Welke beker past het beste bij jullie bedrijf/organisatie? Om tot de juiste keuze beker te komen, is het goed om ook te kijken naar de afwas mogelijkheden.

Beker keuze
Nu er is bepaald hoe jullie de bekers willen faciliteren, kan er gekeken worden naar welke bekers het meest geschikt zijn voor jullie bedrijf/organisatie.

Hardcup (pp beker)
– Voor o.a. locaties waar het belangrijk is dat de beker niet gemakkelijk kapot kan.
– Voor bedrijven/organisaties die op zoek zijn naar een kostenefficiënt alternatief.

Keramisch servies
Voor kantoren/restaurants/bedrijfskantines waar kwaliteit en koffiebeleving voorop staan.

 

Persoonlijke (to go) beker

Voor bedrijven/organisaties waarbij er wordt gekozen voor een ‘bring-your-own’ concept

 

Alternatieven disposable bekers
Onderstaand zie je een overzicht van de herbruikbare bekers die wij standaard in ons assortiment hebben.

Hardcup (pp beker)
Een witte beker is gekozen omdat koffiemachines geen zwarte beker herkennen. Het uitschakelen van de bekersensor om dit op te lossen is onveilig en daarom niet gewenst.

Keramisch servies
Kies bij voorkeur voor keramisch servies voor een optimale kwaliteit én een verhoogde koffiebeleving. Ons keramieken kopje met speciale coating wordt probleemloos herkend door de koffiemachines.

Persoonlijke (to go) beker
Een ‘bring-your-own’ concept bij jullie bedrijf? Dan is de Kaars Koffie to go beker interessant.

Maatwerk buiten het standaard Kaars Koffie assortiment
Is er behoefte aan een grotere beker? Dan bieden wij ook een 200cc of 250cc beker aan.

Welke mogelijkheden zijn er voor jouw bedrijf?

1. Behoud van kartonnen bekers

Op de nieuwe regels komt geen handhaving. Het is dus mogelijk om nog steeds gebruik te maken van wegwerpbekers. Mits deze maximaal 5% plastic bevatten. Daarnaast moet de beker gerecycled kunnen worden. Indien je hiervoor kiest verandert er dus niks. De kartonnen bekers van Kaars Koffie worden aangepast waardoor deze aan de eisen voldoen. Echter moet er wel zorg worden gedragen voor het recyclen van de bekers.

 

2. Omschakelen naar een alternatief van Kaars Koffie

Kiezen jullie ervoor om over te stappen naar een herbruikbare beker? Wij hebben getest met verschillende bekers. Op basis van de testresultaten heeft Kaars Koffie herbruikbare oplossingen toegevoegd aan haar standaard assortiment. Een hardcup beker en een keramiek kopje. Wanneer je een van deze bekers kiest blijf je genieten van een heerlijke kop koffie of thee. Met de kwaliteit die je van ons gewend bent.

Hebben jullie geen mogelijkheid tot het afwassen van de bekers? Wij hebben een samenwerking met Swapbox. Benieuwd hoe deze service werkt? Neem contact op met je accountmanager voor meer informatie.

 

3. Bring your own concept | eigen invulling

Kiezen jullie zelf een herbruikbare beker? Of voor een ‘bring your own’ concept? Ook dit zijn mogelijkheden. Deze keuze heeft impact op de koffievoorziening. Denk o.a. aan onderstaande gevolgen:

 • Het kopvolume komt niet overeen met de huidige beker.
 • De beker wordt niet herkend door de bekersensor.
 • Temperatuurverlies van de warme drank.
 • Hoeveelheid schoonmaak en reinigingswerkzaamheden verhogen.
 • De smaakbeleving kan veranderen.

Het gebruik van andere bekers kan meer meldingen geven of technische storingen opleveren aan de koffiemachine. Dit betekent dat onze monteur moet langskomen om aanpassingen te doen aan de automaat o.b.v. de nieuwe bekers. Voor deze service op verzoek rekenen wij €35 per koffiemachine.

 

Wij denken graag met je mee!

Heb je vragen over de bekers? Wil je meer informatie of ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor maatwerk? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan via de mail, telefoon of je accountmanager. Wij staan voor je klaar en denken graag mee!