Klantenservice

Wat moeten we nu met al die koffiebekers?

Jaarlijks worden er in Nederland bijna 3 miljard koffiebekers weggegooid.

Niet voor niets dat we bij Kaars Koffie steeds vaker de vraag krijgen wat je het beste met de koffiebekers kunt doen. Wij snappen deze vraag heel goed maar een eenvoudige antwoord is helaas lastig te geven. Daarom willen we je meenemen in de verschillende koffiebekers en geven we een advies over wat volgens ons op dit moment de beste optie is.

Welke koffiebekers zijn er eigenlijk?

Om te beginnen is het goed om te weten wat voor koffiebekers er op de markt beschikbaar zijn. In de basis zijn er eigenlijk maar twee varianten: de mok of de wegwerpbeker.

Een mok is vaak gemaakt van steen en kun je duizenden keren hergebruiken. Een wegwerpbeker bevat een stuk minder materialen en wordt gemaakt van plastic of karton. De kartonnen wegwerpbekers hebben daarnaast een extra coating tegen lekken die bestaat uit kunststof (PE) of melkzuur (PLA). Deze bekers kun je ook hergebruiken maar worden vaak na 1x gebruiken al weggegooid.

Zowel afwassen (mok) als weggooien (wegwerpbeker) van de beker hebben impact op het milieu. Een mok met warm water afwassen kost aardgas en met de afwasmachine wordt elektriciteit en een grote hoeveelheid water verbruikt. Een wegwerpbeker heeft hier minder last van doordat je die na gebruik weggooit maar wordt vervolgens verbrand bij het restafval. Toch bieden wegwerpbekers tegenwoordig nog een optie: afvalverwerkers kunnen wegwerpbekers nu ook recyclen of composteren waardoor de materialen een tweede leven krijgen.

Andere opties

Wegwerpbekers kunnen ook uit andere materialen bestaan. Zo heb je wegwerpbekers van bagasse (rietsuiker afval) of bamboe en coatings gemaakt van bio PE (kunststof gemaakt uit biomassa) of water-based. Dit zijn mooie ontwikkelingen maar soms nog erg duur of kwalitatief niet vergelijkbaar met de bekende kartonnen en plastic wegwerpbekers. We houden ze daarom goed in de gaten en zijn benieuwd naar wat de toekomst brengt.

Het bekerconcept

Om wegwerpbekers te recyclen of composteren bieden steeds meer koffieleveranciers een eigen koffiebekerconcept aan. In de basis zijn deze concepten hetzelfde: hergebruik de beker, zamel ze apart en schoon in en laat ze ophalen voor verwerking. Op welke manier de bekers worden gerecycled of gecomposteerd hangt af van de coating: kartonnen bekers met een PE coating worden gerecycled tot hygiëne papier, kartonnen bekers met een PLA coating worden gecomposteerd. Het is hierbij van belang dat de bekers écht schoon worden ingeleverd. Bij een vervuilingsgraad hoger dan 3% worden de ingezamelde koffiebekers alsnog verbrand. En dit is precies waar het bij veel bedrijven mis gaat. Koffiebekers ‘schoon’ inleveren kan alleen als de gehele organisatie hier aan mee doet.

Ons meest eerlijke advies

Dus wat is nu de beste optie? Dat hangt af van hoe je met de beker omgaat. Door een beker meerdere keren te gebruiken verklein je je milieu impact. Maar omdat hergebruik tijdens Corona sterk wordt afgeraden, baseren we ons advies op het verwerkingsproces. Zamel de bekers daarom apart in zodat hun grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt. Daarnaast biedt het apart inzamelen van koffiebekers meteen een mooie kans om naar het geheel van afvalinzameling binnen de organisatie te kijken.

Ons advies is daarom niet om meteen voor een bekerconcept te kiezen maar eerst in gesprek te gaan met je afvalverwerker. Zij zijn de specialist op het gebied van afvalverwerking en dus ook van de verwerking van koffiebekers. Zij kunnen u vertellen welke coating (PE of PLA) zij kunnen verwerken en de inzamel- en communicatiemethode bespreken. Koffiebekers kunnen zo gelijktijdig met andere afvalstromen worden opgehaald waardoor er geen extra transportbewegingen nodig zijn. Kaars Koffie kan nog steeds uw koffiebekers leveren samen met uw anderen koffieproducten. Op deze manier houden we de processen bij de juiste specialisten en leveren we samen de grootste bijdrage aan het milieu!

Mocht u toch liever via Kaars Koffie de koffiebekers willen recyclen, dan bieden wij ook een koffiebekerconcept aan. Wij leveren de koffiebekers aan u in een rasterdoos met lekzak en bekerinzamelbak. De koffiebekers worden verzameld in de inzamelbak en opgehaald voor verwerking tot hygiëne papier.

 

Het alleen aanbieden en toepassen binnen de organisatie blijkt vaak niet voldoende om het bekerconcept te laten slagen. Begin februari meldde televisieprogramma de Monitor over de 85 miljoen koffiebekers van de Rijksoverheid die werden verbrand. Deze zouden via een bekerconcept worden gerecycled maar werden door de te hoge vervuilingsgraad alsnog verbrand.  Dit is wat je wilt voorkomen. Wanneer je het bekerconcept wil laten slagen is het juist inzamelen en daarmee communicatie naar medewerkers ongelofelijk belangrijk. Ten slotte werkt het alleen als je het samen doet.’

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met uw accountmanager of onze customer support.

Neem contact op

 

Bekijk ook