Klantenservice

Zien wat je zaait

December 2019:
Een bezoek aan APAC Nicaragua

Een doel voor de toekomst: 100% kunnen weten waar je koffie vandaan komt, plus ervoor zorgen dat de boeren genoeg krijgen om hun families te kunnen onderhouden. Met de APAC-coöperatie in Nicaragua weten we al dat we op de goede weg zitten.

Na zijn vorige bezoek bedacht Paul Kaars dat het ook goed was dat de werknemers van Kaars Koffie met eigen ogen konden zien wat de omstandigheden zijn waarin de koffieboeren werken en wat het belang is van goede ondersteuning. In december 2019 gingen er dan ook een aantal collega’s met hem mee richting ‘onze’ boeren.

Het is belangrijk dat deze boeren krijgen wat zij verdienen

Wat is APAC precies?

APAC is een non-profitorganisatie in Nicaragua die als doel heeft de (kleine) boeren te laten participeren in de economie. Hierdoor laten ze de armoedegrens achter zich. Het gezin staat centraal bij APAC. Door de extreme armoede vallen gezinnen vaak uit elkaar. Ouders vertrekken naar het buitenland om geld te verdienen, het onderwijs is daarbij matig en kinderen worden na de lagere school meteen aan het werk gezet om extra inkomsten te genereren. Deze vicieuze cirkel blijft vaak van generatie op generatie in stand.

APAC wil stabiliteit creëren door boeren ondersteuning te bieden waar zij dat nodig hebben. Het is geen kwestie van intelligentie of onwil; de boeren leven alleen in zeer moeilijke omstandigheden en kunnen daarbij wel wat extra ondersteuning en onderwijs gebruiken. Op die manier hoeven zij er niet voor te kiezen om naar het buitenland te gaan om het hoofd boven water te houden en blijft het gezin bij elkaar.

Wat een reis als deze teweegbrengt.

Het zelf ervaren is toch anders dan over de ervaring van iemand anders lezen. Door te zien wat de boeren zien, te lopen waar zij dagelijks werken en mee te draaien in hun dagelijkse werkzaamheden, ervaar je pas echt wat het is om als koffieboer te werken. Want werken dat doen ze zeker. Daarom is het zo belangrijk dat ze ook krijgen wat ze verdienen. Het zijn ondernemers met passie en hart voor hun zaak en families.

samen kunnen we het verschil maken

Een eerlijke prijs voor koffie.

Het klinkt zo simpel, maar het blijkt soms ingewikkeld. Deze boeren verdienen het om serieus genomen te worden. Wij willen een kwalitatief goede koffie serveren, zij zorgen dat deze er komt. Daarom geven wij bovenop de huidige fairtrade prijs een extra prijs. Zo kunnen de boeren hun gezin fatsoenlijk onderhouden terwijl ze de koffietraditie voortzetten. Er zit toekomst in koffie. Dat moeten we zo houden.

Bekijk ook